Mergpijpjes jsou holandské metro řezy a s těmito řezy jsem se přátelům chlubila už v únoru – malé překvapení pro manžela ke svátku zamilovaných, který tento dezert naprosto zbožňuje. Holandské metro řezy jsou plněné marmeládou, jsou krásně nadýchané a chuťově jsou daleko lepší než ty naše české. Musím přiznat, že tentokrát byla příprava poněkud náročnější, ale za ten výsledek to rozhodně stálo. Překvapení mělo úspěch, manžel si pochutnal a já jsem se jen utvrdila v tom, že „homemade“ dárky jsou nejlepší!
Těsto:
(plech 30 x 40 cm, cca 20 ks)
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- 3 bílky
- 3 žloutky
Krém:
- 200 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu (nemusí být)
- jahodová marmeláda
- marcipán
- čokoládová poleva
Postup:
- V míse ušlehejte tuhý sníh z bílků. V jiné míse si vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přilijte smetanu a krátce prošlehejte. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a střídavě se sněhem přidávejte do žloutkové pěny.
- Těsto rozetřete do vymazaného a vysypaného plechu a pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
- Připravte si krém – vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. V případě, budete-li dávat do krému rum, postupně ho zašlehávejte (pozor, aby se krém nesrazil).
- Korpus nakrájejte přibližně na 40 kusů (7 x 4 cm).
- Připravte si marcipán nebo fondán. Pomocí válečku hmotu vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 2 mm a nakrájejte na jednotlivé pruhy o velikosti potřebné na obalení řezů. (V případě, že se fondán hodně lepí, použijte moučkový cukr.)
- Řezy slepte jahodovou marmeládou a slepené řezy potřete máslovým krémem po všech čtyřech delších stranách a obalte marcipánovým plátem.
- Nakonec si ve vodní lázni připravte čokoládovou polevu a konce řezů postupně namáčejte po obou stranách v polevě. Skládejte na pečící papír a uložte do lednice.