Metro řezy


Mergpijpjes jsou holandské metro řezy a s těmito řezy jsem se přátelům chlubila už v únoru – malé překvapení pro manžela ke svátku zamilovaných, který tento dezert naprosto zbožňuje. Holandské metro řezy jsou plněné marmeládou, jsou krásně nadýchané a chuťově jsou daleko lepší než ty naše české. Musím přiznat, že tentokrát byla příprava poněkud náročnější, ale za ten výsledek to rozhodně stálo. Překvapení mělo úspěch, manžel si pochutnal a já jsem se jen utvrdila v tom, že „homemade“ dárky jsou nejlepší!


Těsto:

(plech 30 x 40 cm, cca 20 ks)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 bílky
  • 3 žloutky

Krém:

  • 200 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu (nemusí být)
  • jahodová marmeláda
  • marcipán
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. V míse ušlehejte tuhý sníh z bílků. V jiné míse si vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přilijte smetanu a krátce prošlehejte. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a střídavě se sněhem přidávejte do žloutkové pěny.
  2. Těsto rozetřete do vymazaného a vysypaného plechu a pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
  3. Připravte si krém – vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. V případě, budete-li dávat do krému rum, postupně ho zašlehávejte (pozor, aby se krém nesrazil).
  4. Korpus nakrájejte přibližně na 40 kusů (7 x 4 cm).
  5. Připravte si marcipán nebo fondán. Pomocí válečku hmotu vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 2 mm a nakrájejte na jednotlivé pruhy o velikosti potřebné na obalení řezů. (V případě, že se fondán hodně lepí, použijte moučkový cukr.)
  6. Řezy slepte jahodovou marmeládou a slepené řezy potřete máslovým krémem po všech čtyřech delších stranách a obalte marcipánovým plátem.
  7. Nakonec si ve vodní lázni připravte čokoládovou polevu a konce řezů postupně namáčejte po obou stranách v polevě. Skládejte na pečící papír a uložte do lednice.

 


Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s