Uplynulý týden byl pekelně nabitý a náročný. Měla jsem svátek, manžel slavil narozeniny a v našem malém bytě jsme hostili mezinárodní brunch. Pokaždé se snažím připravit něco nového, nezapomenutelného a i tentokrát jsem zabodovala. Tenhle čokoládový lanýžový (nepečený) dort je asi jeden z nejlepších (nejčokoládovějších), který jsem kdy jedla. Základem je kvalitní čokoláda a samotná příprava je hravě snadná a rychlá. Ale pozor, jedná se o opravdovou čokoládovou bombu!
Těsto – korpus:
- 150 g kakaových sušenek Oreo
- 85 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 300 g kvalitní čokolády nakrájené na malé kousky (já jsem použila vysokoprocentní hořkou čokoládu, je možné míchat s mléčnou, záleží na chuti)
- 85 g másla (pokojová teplota)
- 1 kelímek smetany (33%)
- 1 lžíce likéru, koňaku anebo rumu (dle chuti, není nutné)
Postup:
- Připravte si dortovou formu (18-20 cm průměr), dno vyložte pečícím papírem.
- V míse smíchejte rozemleté sušenky (i s náplní) s rozpuštěným máslem. Směs vtlačte pomocí lžíce do formy a vytvořte korpus. Dejte chladit na 15 minut do lednice.
- Čokoládu a máslo vložte do mísy a zalijte smetanou, kterou jste na plotně v rendlíku přivedli k mírnému varu. Nechte asi minutu odstát a míchejte, aby se čokoláda rozpustila, nakonec vyšlehejte ruční metlou do hladka a přidejte likér.
- Náplň nalijte do vychlazeného korpusu a dejte chladit (ideálně) přes noc do lednice.
Tip: Dort krájíme vždy ostrým nožem, který si předem namočíme a mezi řezy vždy očistíme. Servírujeme s čerstvým ovocem. Pozor, jedná se o čokoládovou bombu, krájíme vždy menší kousky.