Tom Kha Kai je tradiční thajská kuřecí polévka s kokosovým mlékem, která je plná exotických chutí. Jedná se dokonce i o jednu z našich nejoblíbenějších polévek. Receptů je nespočet a každý z nich se liší postupem i přidanými surovinami. Základem je kuřecí vývar, galgán, citronová tráva, kokosové mléko, limetková šťáva. Další kombinace koření a surovin vytváří velice specifickou, rafinovanou chuť.
Galgán je vůní a chutí podobný zázvoru, ale je výrazně jemnější a voňavější.
Ingredience:
- kuřecí vývar
- 1-2 kuřecí prsa
- žampiony nebo stéblové houby
- 1-2 stébla citronové trávy
- 1-2 chilli papričky (podle chuti)
- galgán
- červená kari pasta
- 250 ml kokosového mléka
- limetková šťáva (1-2 limetky)
- rybí omáčka
- koriandr, rýžové nudle, zelenina (brokolice, výhonky)
Postup:
- Připravte si kuřecí vývar (kuřecí skelet nebo maso, cibule, kořenová zelenina + koření, sůl).
- Na pánvi orestujte kuřecí maso a žampiony s kari pastou. Jakmile je maso hotové, zalijte ho kuřecím vývarem, přidejte plátky citronové trávy, plátky galgánu a kokosové mléko. Pozvolna přiveďte k varu a ochuťte rybí omáčkou.
- Odstavte a přilijte limetkovu šťávu. Uvařte si rýžové nudle dle návodu.
- Polévku servírujte s koriandrem. Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu podle chuti – brokolice, mrkev, výhonky.
Tip: Vařte po celou dobu při mírně teplotě, aby se z kokosového mléka neoddělil olej. Limetková šťáva je aromatičtější, když ji přidáte až po odstavení. Lze dochutit až na talíři – chilli papričky, limetová šťáva, apod. Podle chuti můžete přidat i zeleninu – brokolici, výhonky, papriku, apod.