Týden jsem nepekla – žádné pečivo, koláče, dortíky, muffinky, prostě nic. Bylo toho nějak moc a navíc jsem posledních pár dní bojovala se „zákeřnou nemocí“(rýmičkou). Seznam receptů, které nutně potřebuji vyzkoušet už je asi tak kilometrový, ale když mi v týdnu dorazilo nové číslo časopisu F.O.O.D., okamžitě jsem věděla, že tenhle brioškový koláč se krémovým sýrem je na mém seznamu jasným vítězem. Ráno jsem zadělávala těsto a před polednem už bylo upečeno. Nadýchaný, vláčný koláč s krémovou náplní, který mizí ze stolu neuvěřitelně rychle.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 30 g krupicového cukru
- 3 špetky soli
- 7 g sušeného droždí
- 4 vejce
- 150 g másla (změklé)
Náplň:
- 200 g krémového sýru
- 4 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- 2 lžíce krupicového cukru na posypání
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vypracujte hladké, pružné těsto (v kuchyňském robotu na nižší otáčky 3-5 minut). Těsto uložte na teplé místo, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba hodinu.
- Připravte si sýrovou náplň – smíchejte krémový sýr s cukrem, lehce prošlehejte, postupně přidávejte žloutky a nakonec přidejte citronovou šťávu a kůru.
- Vykynuté těsto přeneste do kulaté formy (použitá dortová forma o průměru 23 cm), vytvořte okraj a nechte ještě asi 10 minut kynout.
- Náplň naneste na těsto a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrem a pečte dalších 15 minut.