Milujeme citronové dezerty, zatím u nás stále vede citronová bábovka s jogurtem, ale tenhle citronový nepečený cheesecake je hned v závěsu.
Těsto – korpus:
- 130 g máslových sušenek
- 75 g rozpuštěného másla
- citronová kůra
Lemon curd:
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g cukru krupice
- špetka soli
- 30 ml vymačkané citronové šťávy
- 15 g másla
- 15 ml smetany
Náplň:
- 600 g krémového sýru (např. Lučina, Buko, Gervais)
- 235 ml smetany
- 60 ml citronové šťávy
- špetka soli
- želatina (2 až 3 plátky)
Postup:
- Rozemleté máslové sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou. Dno pečící formy (použitá forma o průměru 23 cm, v použitém receptu průměr 20 cm) vyložte pečícím papírem a směs vtlačte dovnitř. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5-7 minut. Nechte vychladit.
- Připravte citronový krém. V pánvi rozšlehejte vejce, žloutek, cukr a sůl. Přidejte citronovou šťávu a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud nebude mít směs pudinkovou konzistenci (cca 3-4 minuty).
- Odstavte, vmíchejte máslo a smetanu. (V případě, že v krému jsou nějaké hrudky, přelejte přes jemné sítko). Dejte chladit do lednice.
- Želatinové plátky nechte nejprve změknout v citronové šťávě a poté přiveďte k varu (v mikrovlnné troubě cca 30-60 sekund), dokud se želatina nerozpustí.
- Ve velké míse ušlehejte krémový sýr s cukrem a špetkou soli (3-5 minut), pomalu přidejte smetanu a dál směs šlehejte (cca 3 minuty). Nakonec přidáme rozpuštěnou želatinu, část připraveného citronového krému a šlehejte, dokud nebude krémová náplň krásně nadýchaná.
- Náplň nalijte na korpus, uhlaďte a ozdobte zbytkem citronového krému dle fantazie. Nechte vychladit ideálně přes noc.
Tip: V původním receptu byl cheesecake z tvarohu, já použila krémový sýr a ponížila jsem množství smetany.
(Zdroj původního receptu: http://www.chute-sveta.cz/citronovy-cheesecake/)