Kakaový piškot, tvarohový krém a čokoládová poleva – česká klasika, kterou všichni milují! Mořská sůl dodá klasickému dezertu šmrnc a z tradiční pochoutky se okamžitě stane lehce dekadentní záležitost.
Věřte, že kombinace hořké čokolády s mořskou solí je hříšně dobrá.
Těsto:
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička instantní kávy
Krém:
- 100 g másla
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 2 lžíce mléka
- špetka mořské soli
- hrubozrnná mořská sůl na posypání
Postup:
- Vyšlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny a následně vmíchejte olej. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a zašlehejte zbytek cukru.
- Smíchejte všechny suché přísady a po částech vmíchejte ke žloutkům. Až bude směs spojená, zlehka zapracujte vyšlehaný sníh.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. (Použila jsem obdélníkovou formu velikosti 35 x 11 cm, ale doporučuji použít dortovou formu o průměru 18 cm.) Nechte zcela vychladnout.
- Připravte krém – vyšlehejte máslo s cukrem a poté postupně přidávejte tvaroh (vše o pokojové teplotě). Na korpus rovnoměrně potřete hladký krém. Nechte asi hodinu chladit v lednici.
- Nad horkou lázní připravte čokoládovou polevu z másla, hořké čokolády, mléka a mořské soli a polijte povrch krému. Nechte v chladu ztuhnout, servírujeme vychlazené a posypané hrubozrnnou mořskou solí.