Koláče, které symbolizují masopustní obžerství si člověk rád dopřeje i v průběhu celého roku – ráno ke snídani, odpoledne ke kávě. U nás se osvědčil recept z únorového časopisu F.O.O.D., avšak hladkou mouku jsem nahradila moukou špaldovou. Zkuste to taky, rozdíl nepoznáte.
Těsto:
20 – 22 kusů (průměr 10-11 cm)
- 250 ml plnotučného mléka
- 15 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 125 g másla
- 375 g hladké špaldové mouky + na podsypávání
- špetka soli
- 3 žloutky + 1 vejce na potření
- 10 ml tuzemáku (pokud budou jíst i děti, nepřidáváme)
Maková náplň:
- 50 g mletého máku
- 125 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce kakaa
Tvarohová náplň:
- 125 g měkkého tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 2 lžíce moučkového cukru
Povidlová náplň:
- 75g povidel
- loupané mandle a malé rozinky na zdobení
Postup:
- V asi 60 ml vlažného mléka rozpusťte droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek, rozpusťte máslo.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák.
- Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto se provzdušní, bude hladké a nadýchané. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Uložte ho na teplé místo, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
- Připravte si náplně. Mletý mák zalijte mlékem, přisypte cukr a kakao a krátce povařte. Tvaroh utřete se žloutkem a cukrem.
- Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rukama zadělejte, rozdělte na poloviny, vyválejte a vykrájejte základy pro koláče. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v teple ještě asi 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Do středu koláčů vymáčkněte důlky na náplň. Plňte a zdobte dle fantazie. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, pečte asi 25 minut do zlatova.
Tip: Tajemství výborných koláčů se skrývá v mazání upečených koláčů máslem s rumem a cukrem.